DERNEK TARİHÇESİ

DERNEĞİMİZİN TARİHÇESİ

Facebook, twitter, e- mail, whatsapp, çağrı cihazı ve cep telefonun gibi iletişim araçlarının olmadığı, sabit telefonların da adeta bir sermaye olduğu, iletişimin bugününün hayal edilemeyeceği 1980’li yıllardı.

İnsanların birbirlerine ulaşıp kavuşması çok zor ve tesadüflere bağlıydı.

İşte böyle bir zamanda, daha önce birkaç kez denenen ancak başarılı olunamayan dernek kurma girişimine kalkışılmış, bir cumartesi günü Aksaray Mavi Düğün Salonunda 100’ yakın Fatsalı bir araya getirilmişti. 20 yıl, 30 yıl birbirini görmeyen bazı Fatsalılar gözyaşları ile birbirlerine sarılıyor ve hasret gideriyorlardı. İnsanların bu birbirine susamışlığı Fatsalıların bir çatı altında toplanmasını o kadar zorunlu hale getirmişti ki bunun çok acilen yapılması gerekiyordu.

Uzun süre dernek mi olsun, vakıf mı olsun tartışmaları yaşandı. 1980 ihtilalinin dernekler bakışı, bu dönemde Fatsa’nın kamuoyundaki görüntüsü nedeniyle dernek kurma konusunda çekinceler vardı. Bu nedenle alınan kararın uygulanması gecikti. Başlangıçta 20 kişilik bir kurucu kurulu tespit edilmiştir. Ancak yukarda belirtilen nedenlerle muhalefet edilemeyecek meslek ve yaş kriterleri de dikkate alınarak sonradan bu rakam 12 kişiye indirgenmiştir.

1987 yılında dernek tüzüğü hazırlanarak 12 kişilik kurucular kurulu tarafından imzalanmış, valiliğe sunularak dernek tüzelkişiliğini kazanmıştır. Ancak tüzükte şube açma yetkisi de olduğundan, mevzuata göre şube yetkisi olan derneklerin doğrudan İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenmesi nedeniyle araştırmalar da 1988 yılına sarkmıştır. 1989 yılına kadar kurucu yönetim tarafından yönetilen dernek, 1989 yılında ilk olağan genel kurulunu yapmıştır.

İlk adresi Üsküdar Bağlarbaşı, Gazi Cad. NO:15’de hemşerimiz Diş Hekimi Sayın İbrahim KODAN tarafından tahsis edilen yerde olan, ancak genel kurul günleri kullanılan adreste çalışmalarına başlamış, ancak daha ziyade kurucu yönetim kurulu üyelerinin iş yerlerinde yapılan toplantı ve çalışmalarla 1994 Mayıs ayında Beşiktaş, Yıldız da beş katlı bir bina satın almış, 03.10.1994 tarihinde de tapu sahibi olmuştur. Adresini daha sonra bu binaya taşımış ve yaklaşık 6 yıl çalışmalara buradan devam edilmiştir. Daha sonra bu mülkü satarak 06.09.2000 tarihinde bugünkü binalarını almıştır. Halen çalışmalarına kendi mülkü olan bugünkü taşınmazda devam etmektedir.

Derneğimizde sırasıyla Mehmet Yıldız, Sinan Tuncay, Murat Hazinedar, Ahmet Şatıroğlu, Emir Gündoğdu, Asım Öğün, Özlem Hazinedar, Hikmet Melek başkanlıklar yapmıştır. Sayın Özlem Hazinedar halen 2. dönem başkanlığını yapmaktadır.